Scurt istoric

Istorie Martie 21, 2014

La o distanta de 8 km spre rasarit de orasul Iasi, se afla satul Goruni, asezat intr-o depresiune numita a Gorunilor, inconjurat de mai multe dealuri. Dupa traditia orala, prima biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae a fost construita din barne de stejar, in mijlocul padurii prin anii 1832-1834 de catre locuitorii satului.

La o distanta de 8 km spre rasarit de orasul Iasi, se afla satul Goruni, asezat intr-o depresiune numita a Gorunilor, inconjurat de mai multe dealuri. Dupa traditia orala, prima biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae a fost construita din barne de stejar, in mijlocul padurii prin anii 1832-1834 de catre locuitorii satului. Biserica actuala este asezata pe o inaltime in partea de nord a satului de unde se poate vedea o parte a orasului Iasi cum si satele de pe valea Prutului si a Jijiei. Aceasta a fost construita intre anii 1935-1937 de catre enoriasi, din piatra si caramida. Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Goruni a fost filiala a parohiei Tomesti iar din anul 1942 devine parohie de sine statatoare. Biserica a fost zugravita si in parte pictata in stil neobizantin.

Printre preotii slujitori ai bisericii amintim pe Pr. Chircu, Pr. Iurascu, Pr. Patrascu, Pr. Filimon, Pr. Mosanu, Pr. Agape. Din anul 1972 este numit preot paroh Florea Gheorghe care slujeste pana in anul 1996. Printre realizarile de seama amintim: ridicarea casei parohiale, intretinerea bisericii si ridicarea casei sociale. Actualul preot paroh fiind Tabaranu Iulian care a fost numit in anul 1996. De la inceputul numirii sale in parohie a terminat casa sociala ,a finalizat totodata si pictarea acesteia in anul 1998. Dupa aceasta s-a inceput renovarea bisericii interior-exterior cu ajutorul enoriasilor si pictarea ei in tempera fiind dusa la bun sfarsit in anul 2006. In anul 2007 a avut loc resfintirea bisericii, slujba savarsita de catre PS Calinic Botosaneanul Episcop al Iasilor impreuna cu un sobor de preoti. In anul 2008 s-a realizat gardul cimitirului, urmand si gardul bisericii.